Partioasu

Partiolaiset ovat usein tunnettuja yhteisestä partioasustamme. Meillä partioasuun kuuluu partiopaita ja -huivi, tumman siniset tai mustat housut tai hame, sekä mustat kengät. Hameen kanssa käytetään tumman sinisiä tai mustia sukkahousuja. Lisäksi partioasuun kuuluu ruskea partiovyö, ikäkauden mukainen pillinaru sekä pilli ja partiobaretti. Eri lippukunnissa on erilaisia traditioita partioasuun.

Partiopaitoja, baretteja, pillinaruja ja pillejä yms. myy Scandinavian Outdoorstore. Lisäksi kaupasta saa mm. partiomerkkejä: http://www.scandinavianoutdoorstore.com/partiotuotteet/

Partioasun historiaa lyhyesti

Robert Baden-Powellin kirjoittaman partiopojan kirjan kannessa oli polvihousuihin ja -sukkiin, paitaan sekä leveälieriseen hattuun pukeutunut poika, joka piteli kädessään sauvaa. Tämän asun B-P oli suunnitellut Etelä-Afrikan poliisivoimien uniformun pohjalta. Partiohuivi muodostui myös käytännöllliseksi asusteeksi. Huivi suojeli niskaa auringolta, tarvittaessa suuta ja nenää pölyltä, ensiaputilanteessa toimi kolmioliinana ja tokihan se myös muistutti länkkärihuivia. Alunperin huivin väri oli vihreä.

B-P:n ajatus yhtenäisessä univormussa oli tasa-arvo – univormu oli veljeyden tunnus. Partiosauva taas kuvasti partiolaisen yksilöllisyyttä, sillä jokainen veisti siitä omannäköisensä. Lisäksi se oli hyödyksi vaikeassa maastossa kuljettaessa ja oli avuksi pelastaessa jäihin pudonneita.

Lähde: https://fi.scoutwiki.org/Partioasu

Pukuohjeet

Jokaisen ikäkauden partioasu eroaa hieman toisista, lähinnä merkkien osalta. Sudenpentujen asu on kaikkein erilaisin, sillä sudenpennuilla on käytössä college-paita. Klikkaamalla ikäkauden nimeä pääset sivuille, josta löytyy kyseisen ikäkauden puku- ja merkkiohje.

Sudenpennut

Seikkailijat

Tarpojat

Samoajat

Vaeltajat

Aikuiset